Zelf de boekhouding doen? Hier moet je op letten

Boekhouden is vaak een klus die iedereen zo lang mogelijk wil uitstellen, maar dat is juist niet handig. Het zijn vooral veel getallen waar je mee moet werken. Wanneer je een ZZP’er bent, is het extra belangrijk dat alles klopt. Ben je van plan om zelf de boekhouding te doen en het niet uit de handen te geven? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan gerust hieronder verder voor meer informatie. 

Neem er tijd voor

Veel mensen zullen de boekhouding zo snel mogelijk willen afronden. Dat is logisch aangezien het een saaie klus is, maar het is toch echt belangrijk dat je voldoende tijd neemt voor de boekhouding. Je kan het beter op tijd af hebben dan te laat. De boekhouding moet kloppen om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld de Belastingdienst. Controleer altijd alles dubbel om er zeker van te zijn dat alle gegevens kloppen. Hierdoor bespaar je jezelf uiteindelijk veel stress. Je zal blij zijn dat je juist de tijd ervoor hebt genomen.

Houd je privérekening gescheiden

Veel ZZP’ers maken de fout om de privérekening te gebruiken voor werk. Het is wellicht niet zo erg als je weinig werkt, maar wel als je al een grotere onderneming hebt. Om die reden kan je het beste een zakelijke rekening openen en gebruiken voor de administratie voor de boekhouding. Met een zakelijke rekening hoef je niet extra moeite te doen door bij te houden wat er bij werk hoort. Ben je niet van plan om een zakelijke rekening te gebruiken? Probeer dan zo goed mogelijk bij te houden welke inkomsten en uitgaven horen bij je werk. Je moet er echt op letten dat dit allemaal klopt. Het is dus niet de bedoeling dat je de privé uitgaven gaat mengen met de uitgaven van je werk.

Boekhoudprogramma gebruiken

Er komt heel veel kijken bij het boekhouden. Het kan daarom spannend zijn om zelf aan de slag te gaan met boekhouden. Het is een slim idee om eens te kijken of een online boekhoudprogramma je kan helpen. Boekhoudprogramma ZZP zorgt ervoor dat je alle administratie op één plek hebt staan. Dit creëert een mooi overzicht van alle belangrijke zaken. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een boekhoudprogramma die goed bij je past met geschikte functionaliteiten voor jou. Lees je dus vooral in wanneer je op zoek gaat naar een geschikt online boekhoudprogramma.

Facturen opstellen en versturen

Eigenlijk zijn facturen het belangrijkste onderdeel van de boekhouding. Veel mensen kiezen ervoor om altijd dezelfde factuur te gebruiken waarbij het natuurlijk wordt aangepast voor de klant. Je kan de facturen zelf maken, maar een boekhoudprogramma maakt het wel makkelijker. Online factureren kan om die reden een goede oplossing voor je zijn wanneer je eigenlijk niet zoveel tijd hebt om zelf facturen te maken. Controleer altijd wel even of de factuur daadwerkelijk klopt. Klopt alles? Dan kan je de factuur versturen naar de klanten. Het is belangrijk dat alle informatie correct is wanneer je zelf de boekhouding doet.