4 Tips voor beginnende beleggers

Beleggen is hot. Zeker met de huidige spaarrentes zijn steeds meer mensen hun horizon aan het verbreden. Beleggen is een goede, veilige en soms zelfs makkelijke manier om vermogen te laten groeien.
Beleggen kun je op allerlei manieren doen: je kunt aandelen kopen, maar ook beleggen in grondstoffen (goud, zilver, platina, cacao, rijst, olie en ga zo maar door) of het geld investeren in vastgoed.
Welke vorm van beleggen je ook kiest, er zijn vier belangrijke tips die iedere beginnende belegger zou moeten kennen. Deze tips helpen je om succesvoller te zijn in je beleggingen.

Ontwikkel een beleggingsstrategie
Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar een beleggingsstrategie ontwikkelen is niet moeilijk. Je geeft antwoord op belangrijke vragen als:
– Wanneer blijf ik het product houden?
– Wanneer verkoop ik?
Daarmee geef je eigenlijk richting aan je belegging. Je stuurt aan op iets. Je zorgt voor een ondergrens, waarmee je verlies beperkt (en verlies is iets waar iedere belegger vroeg of laat mee te kampen gaat krijgen) en je zorgt ervoor dat je een haalbaar doel stelt. Dat doel is ook een belangrijke top.

Zorg voor een SMART doel
Een doel dient specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden te zijn. Kortom: je doel geeft antwoord op de SMART-vragen, namelijk:
– Wat wil ik specifiek bereiken? (Dus: ik wil op mijn investering van €5.000 10% winst behalen).
– Is dit meetbaar? (Ja, ik kan meten of ik 10% heb gehaald).
– Is dit acceptabel? (Het is een hoog doel, maar het is haalbaar).
– Is dit realistisch? (Jazeker, er zijn meer beleggers die dit voor elkaar hebben gekregen).
– Is dit tijdsgebonden? (Voor een goed doel, koppel je er een tijd aan: Ik wil op mijn investering van €5.000 binnen 10 maanden 10% winst hebben.).
Een SMART doel is een haalbaar doel. Door een SMART doel te formuleren weet je met meer zekerheid dat hetgeen je van plan bent, ook haalbaar is.

Kijk af
Afkijken is niet verkeerd als het gaat over beleggen. Bezoek eens de websites van bekende beleggers en lees hun verhalen of koop een boek over hun leven. Warren Buffet is een groot voorbeeld. Hij is met geduldig beleggen miljardair geworden en geldt vandaag de dag nog steeds als een voorbeeld voor veel mensen.
Het volgen van grote voorbeelden opent je ogen en verruimt je blik. Beleggen wordt zo een breder iets, waar je nog meer oog voor zou kunnen hebben.

Het nieuws volgen
De laatste belangrijke tip die we voor je hebben is het nieuws volgen. Wist je dat beleggingen en koersen op de beurs heel erg afhangen van de actualiteiten? Oorlog in het Midden-Oosten heeft direct invloed op de olieprijzen. Een mislukte graanoogst zal de prijs van graan doen stijgen. Als je daar net in hebt geïnvesteerd, kom je er dus goed mee weg.
Het nieuws heeft ook een financieel gedeelte. Een financieel dagblad zal meer kijken naar de gevolgen van nieuws voor beleggers. Het is dus raadzaam om een financiële nieuwssite op je telefoon te hebben staan of geabonneerd te zijn op een financieel dagblad.