WOZ waarde Utrecht

Maar liefst 30% van de Nederlanders vindt de vastgestelde WOZ waarde Utrecht voor hun woning te hoog. Maar wat is de WOZ waarde nou precies? En wat kan ik doen wanneer ik het niet eens ben met de vastgestelde WOZ waarde?

Wat is WOZ?

De afkorting WOZ staat voor Wet Onroerende Zaken. De vastgestelde WOZ waarde Utrecht voor jouw woning of bedrijfspand, bepaalt de hoogte van de belastingen en de gemeentelijke heffingen die je moet afdragen. Hieronder vallen de waterschapsbelasting, vermogensbelasting, roerende-ruimtebelasting, inkomstenbelasting en onroerendezaakbelasting (OZB).

Hoe wordt de WOZ bepaald?

De WOZ waarde Utrecht wordt vastgesteld door de gemeente Utrecht. De gemeente doet dit door het uitvoeren van een taxatie van je woning. Een taxateur van de gemeente vergelijkt jouw woning met soortgelijke woningen. Aan de hand daarvan bepaalt de taxateur de hoogte van de WOZ waarde voor jouw woning. Deze waarde laat zien wat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het jaar daarvoor. 

WOZ waarde Utrecht bezwaar maken

Toch is er een belangrijk punt wat niet meegenomen wordt tijdens de taxatie van de gemeente voor het vaststellen van de WOZ waarde. Dit zijn de specifieke kenmerken van jouw woning. De woning wordt alleen vergeleken met andere, vergelijkbare woningen, maar er wordt niet specifiek naar jouw huis gekeken. Is er sprake van achterstallig onderhoud in jouw woning? Of is het sanitair in de woning erg verouderd? Dan zal jouw woning minder waard zijn dan andere vergelijkbare woningen in de buurt. Dit is dan ook een goede reden om in bezwaar te gaan tegen de vastgestelde WOZ waarde Utrecht. 

Waar vind ik de WOZ voor mijn woning?

Je kunt er op verschillende manieren achter komen wat de vastgestelde WOZ-waarde Utrecht is voor jouw woning. Zo kun je contact opnemen met de gemeente Utrecht en navraag doen over de WOZ waarde. Daarnaast kun je ook met je DigiD inloggen op ‘Mijn Overheid’. Daar kun je namelijk ook inzien hoe hoog de WOZ-waarde is voor jouw woning. Tot slot kun je de website bezoeken van het WOZ waardeloket. Ook daar is de WOZ waarde van jouw woning te vinden. 

In bezwaar gaan

Wanneer je in bezwaar wilt gaan tegen de WOZ waarde Utrecht, moet dit gedaan worden bij de gemeente Utrecht. Hiertoe moet er een bezwaarschrift opgesteld worden over waarom jij het niet eens bent met de door de gemeente vastgestelde WOZ waarde. Het is belangrijk om te weten dat het bezwaarschrift op tijd ingediend moet worden. Je kunt namelijk alleen in bezwaar gaan binnen zes weken na de datum van het ontvangen van de beschikking. 

Veel mensen gaan niet in bezwaar, omdat zij denken dat de procedure voor het in bezwaar gaan te moeilijk is en dat het te veel tijd kost. Bij het indienen van een bezwaar tegen de WOZ-waarde, kun je ook hulp inschakelen. Er zijn verschillende gespecialiseerde bureaus die kunnen ondersteunen bij het in bezwaar gaan tegen de WOZ waarde Utrecht.

Bezwaarschrift WOZ waarde

Als het bezwaarschrift na de termijn van zes weken pas wordt ingediend, zal de gemeente Utrecht dit bezwaarschrift niet meer in behandeling nemen. Wanneer een bezwaarschrift tegen de WOZ waarde Utrecht op tijd wordt ingediend en gegrond wordt verklaard, zal de WOZ waarde worden aangepast. Niet alleen de waarde van de WOZ zal naar beneden worden bijgesteld, ook de hoogte van de belastingen en gemeentelijke heffingen zal afnemen.