Wat is een TOM zitting?

Een TOM zitting is een manier om een straf te accepteren zonder naar de rechter te hoeven. Het staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie en wordt zonder tussenkomst van een rechter gehouden. Je zal worden uitgenodigd voor een gesprek bij de Officier van Justitie en hebt recht op een advocaat. Het wordt ten zeerste aangeraden om een advocaat mee te nemen naar dit gesprek want soms worden er straffen opgelegd die een rechter niet zou neerleggen. Het is verstandig de straf van een TOM zitting niet zomaar te accepteren en eerst het advies in te winnen van een advocaat, bijvoorbeeld via deze site.

 

logo_tom

Wat kan een advocaat voor me doen?

Een TOM zitting betreft dus een straf en hier komt automatisch een strafblad bij. Daar moet je niet te licht over denken, het kan het bijvoorbeeld onmogelijk voor je maken een bewijs van goed gedrag aan te vragen en om dus een baan te krijgen. Een strafrechtadvocaat weet door ervaring welke straffen wel en niet realistisch zijn. Misschien kan hij zelfs wel helpen je straf kwijt te schelden. Hij zal het strafdossier opvragen en uitleggen wat er van je verwacht wordt.

 

Tijdens de zitting

De zitting vindt dus plaats bij de Officier van Justitie op het Openbaar Ministerie. Ze zullen je een straf voorstel doen. Deze straf is opgelegd door de aanklager en niet door de rechter. Denk hier bij aan bijvoorbeeld een transactie of een taakstraf, rijverbod of geldboete. Meestal spreek je niet met de officier van justitie zelf, maar met de parketsecretaris. Nadat de straf is aangeboden is het aan jou om te accepteren of niet. Zonder advocaat kan het zin dat je een straf accepteert die helemaal niet realistisch is. Schakel bij een TOM zitting dus meteen een advocaat in en neem geen risico’s.