Is beleggen in goud betrouwbaar?

Erg veel Nederlanders beleggen zelf of via een investeringsmaatschappij. Beleggen is simpelweg een manier om waarde vast te leggen, of zelfs waarde te creëren met geld dat je wellicht anders niet zo snel zou gebruiken. Eigenlijk is beleggen een soort van sparen, alleen probeer je hierbij natuurlijk een hoger rendement te halen dan dat je met een spaarrekening bij elkaar kan rapen.

Hoger rendement staat gelijk aan hoger risico. Wat bedoelen we daar nu mee? Stel voor je koopt voor een bepaald bedrag een aandeel. De waarde van dit aandeel hangt van vele dingen af, zoals de algehele economische situatie, competitie in de marktsector, omzet en vele andere dingen. Veelal zijn dit dingen waar je zelf geen invloed op hebt. De waarde van een aandeel kan dus snel fluctueren. Om je voor dit risico te compenseren krijg je dividend betaald.

Maar je hoeft niet alleen te beleggen in aandelen. Investeren kun je ook doen door bijvoorbeeld collectables te kopen, of in de vastgoed te treden. Een andere populaire manier is beleggen in goud via bijvoorbeeld Doijer & Kalff.

Beleggen in goud? Dat klinkt toch wel meer als iets van een paar jaar geleden, maar zeker niet als een populaire investeringsmogelijkheid in 2021. Toch is niets minder waar. Hier geven we twee redenen waarom beleggen in goud betrouwbaar is.

Twee redenen

De eerste reden is dat, omdat er al vele decennia in goud gehandeld wordt, de goudmarkt een erg betrouwbare en stabiele markt geworden is. Hoewel de goudprijs redelijk kan fluctueren, is de goudprijs over het algemeen in de lange termijn stijgend. Dat maakt het een betrouwbaar beleggingsmiddel.

Ten tweede doet goud het altijd goed in tijden van crisis. Omdat we na corona een flinke economische crisis kunnen verwachten is het investeren in goud misschien juist nu wel meer aan te raden dan ooit.