Drie belangrijke voordelen van een samenlevingscontract

Wanneer mensen er in het verleden voor kozen om samen te gaan wonen was er in zeer veel gevallen sprake van een huwelijk. Dat zorgde er ook meteen voor dat er een bepaalde wettelijke regeling bestond die betrekking had op het samenwonen. Tegenwoordig is dat bijzonder vaak niet het geval. Dit betekent dat mensen ervoor kiezen om samen te gaan wonen zonder dat er daar een echte wettelijke basis voor bestaat. Op zich is dat geen probleem, maar het kan wel zorgen voor de nodige problemen wanneer het koppel op een bepaald ogenblik uit elkaar beslist te gaan. Het laten opstellen van een zogenaamd samenlevingscontract kan dan gelukkig een oplossing bieden. Wil jij graag ook ontdekken welke voordelen er hier nu precies aan verbonden zijn? Dan is het zeker interessant om de inhoud van deze pagina nog even concreet door te nemen.

1.) Er is sprake van een duidelijke scheiding van de inboedel bij een samenlevingscontract

Eén van de belangrijkste zaken waar aandacht aan moet worden besteed op het moment dat jullie samen gaan wonen is natuurlijk de inboedel waarvan sprake is. Wat deze inboedel betreft spreekt het voor zich dat allebei de partners graag bij een eventuele breuk hun eigen spullen terug willen hebben. Vaak worden er hier mondelinge afspraken over gemaakt, maar wordt er niks op papier gezet. Dat is een zonde, want de kans dat er dan problemen ontstaan bij een eventuele breuk is ontzettend groot. Wil je er dus met andere woorden echt zeker van kunnen zijn dat er geen sprake kan zijn van discussie met betrekking tot de inboedel? Ook dan is dat een belangrijke reden om ervoor te kiezen om een samenlevingscontract op te laten stellen.

2.) Het leed bij een relatiebreuk sterk verzachten

Wanneer er sprake is van een relatiebreuk doet dat in de praktijk altijd ontzettend veel pijn. Zoveel spreekt voor zich. Het laatste waar je in dat geval op zit te wachten is dat die pijn nog eens wordt versterkt door heel wat discussies over de praktische en financiële kant van de breuk. Wanneer er sprake is van een samenlevingscontract zal je, je hier geen zorgen om hoeven te maken. Op het ogenblik dat jullie als koppel uit elkaar zouden gaan is alles precies beschreven waar er rekening mee moet worden gehouden. Je zal kunnen vaststellen dat dit heel wat problemen kan voorkomen.

Rocket Lawyer – Juridische Zaken Makkelijk Gemaakt

3.) Veel discussies worden voorkomen

Wanneer je als koppel voor het eerst samen gaat wonen zal je kunnen vaststellen dat er bepaalde afspraken dienen te worden gemaakt. Niet in het minst gaat het hierbij dan uiteraard om financiële afspraken. Het spreekt immers voor zich dat beide partners werken, maar dat hoeft niet te betekenen dat beiden evenveel moeten bijdragen in het huishoudbudget… of misschien net wel? De afspraken die je maakt op het moment dat je samen gaat wonen kunnen beter schriftelijk worden vastgelegd. Op deze manier kan er nooit discussie over bestaan. Het zijn in de praktijk immers net dergelijke discussies die vaak voor problemen zorgen binnen een relatie. Indien je over een samenlevingscontract beschikt is dat echter niet het geval.