Dingen die u als zzp’er zelf moet regelen

Bent u van plan om binnenkort een eigen bedrijfje te starten? Of misschien als freelancer aan de slag te gaan? Dan zijn er een heleboel zaken waar u rekening mee moet houden. Wanneer u voor uzelf werkt in plaats van in loondienst, dient u namelijk ook stuk meer zelf te regelen. Het kan natuurlijk nog wel eens lastig zijn om overzicht te houden over wat u allemaal moet regelen. Daarom zetten wij vandaag een aantal zaken op een rij.

Uw eigen administratie doen

Ten eerste moet u voortaan uw eigen administratie bij gaan houden. Dit klinkt misschien als iets heel moeilijks, maar in praktijk valt dat voor veel zzp’ers reuze mee. Zeker wanneer u net voor uzelf start heeft u vaak nog niet heel veel administratie om bij te werken, en zo lang u het bijhoudt wordt het nooit te veel. Begint uw bedrijfje echter te groeien of heeft u zelf geen tijd om uw administratie te doen? Dan kunt u hier natuurlijk ook iemand voor inhuren. Echter moet u natuurlijk wel afwegen of de kosten voor uzelf opwegen tegenover de moeite die u bespaart.

zzp

Verzekeringen afsluiten

Daarnaast dient u een aantal verzekeringen af te sluiten. Hierbij gaat het voornamelijk om twee belangrijke verzekeringen; de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor de eerste spreekt de naam al redelijk voor zich; dit is namelijk een aansprakelijkheidsverzekering voor uw bedrijf. Richt u dus op één of andere manier met uw bedrijf schade aan bij iemand of diens spullen? Dan bent u hiervoor verzekerd. Daarnaast dient u een AOV af te sluiten, aangezien een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht is voor zzp’ers tegenwoordig. Met een AOV bent u verzekerd wanneer u plotseling niet meer kunt werken. Hierdoor heeft u toch nog een inkomen als u plotseling niet meer in staat bent om te werken.