beleggingspand hypotheek

De verschillende hypotheken voor een beleggingspand

Een van de meest waardevaste beleggingen op de lange termijn is vastgoed. Investeren in een of meerdere beleggingspanden blijft een veilige, winstgevende optie. Naast de verwachte waardevermeerdering, kan je vaak ook nog huurdersinkomsten genereren.

Het lijkt in het begin veel geld, maar door een investeringshypotheek, oftewel een beleggingspand hypotheek of vastgoedhypotheek, wordt het bijzonder aantrekkelijk.

Hypotheken voor beleggingspanden zijn vrijwel hetzelfde als de klassieke, het heeft een lage rente en een looptijd van 30 jaar; er zijn wel een aantal eisen aan verbonden.

De belangrijkste is dat je niet zelf in het beleggingspand mag wonen. Daarnaast wordt er vaak een investering van 70 tot 90% van de aankoopsom gevraagd en de huurinkomsten moeten minstens 125% van de kosten dekken.

beleggingspand hypotheek

Een groot verschil met een normale hypotheek is dat de hypotheekrenteaftrek niet geldt omdat je er niet in woont. De aflossingsvrije hypotheek wordt daardoor een stuk interessanter. Bij deze vorm hoef je alleen maar de rente te betalen en niet af te lossen. Dit maakt het veel goedkoper per maand. Wel blijft de schuld staan en moet dit na 30 jaar afbetaald worden.

Een veiliger alternatief is de annuïtaire hypotheek, eigenlijk de traditionele hypotheek. Elke maand betaal je een gedeelte van de volledige schuld (inclusief de rente). Het voordeel is dat de maandelijkse kosten hetzelfde blijven, het nadeel is dat je in het begin veel rente betaalt en weinig aflost, pas op de lange termijn wordt dat steeds meer.

De laatste hypotheek is de lineaire. Bij deze zijn de maandlasten in het begin hoog omdat je meteen de rente naast de aflossing gaat betalen. Als de schuld kleiner is geworden, betaal je dan ook minder rente. Op de lange termijn is deze het goedkoopst omdat je minder rente betaalt over de gehele looptijd.

Afhankelijk van de financiële situatie en het beleggingspand waar je in wilt investeren, zijn er heel veel verschillende mogelijkheden en variaties op de bovenstaande hypotheken. De zogenaamde hybride-hypotheken.

Op basis van verwachtte inkomsten uit het beleggingspand, persoonlijk spaargeld, aandelen portefeuilles, overwaarde van het eerste huis en maandelijkse inkomsten, kan een adviseur de perfecte beleggingspand hypotheek aanbieden.