Wat is de functie van de RDW?

We weten allemaal dat de RDW een bestuursorgaan is die zich bezig houdt met het registreren, beheren en bijhouden van alle gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen. Ook houdt de RDW toezicht op de toelating van voertuigen. Dus wanneer je van plan bent auto’s in Nederland te verhandelen, kan dit pas als het goedgekeurd is door de RDW. Verder controleert de RDW alle voertuigen en bestuurders als zij voldoen aan de normen die door de overheid gesteld zijn. De afkorting van de RDW is oorspronkelijk afgeleid van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Naast de bovenstaande houdt de RDW ook toezicht op de RDW-erkende bedrijven en websites. Deze erkenning houdt namelijk in dat de bedrijven en websites ook bevoegd zijn om auto’s APK te keuren en te overschrijven en vrijwaren. Verder heeft de erkenning van de RDW niets te maken met de betrouwbaarheid van de bedrijfsvoorraad en de service. Daarom wanneer je een auto gaat kopen, is het belangrijk om eerst het schadeverleden van de auto te controleren. Als een voertuig niet geregistreerd staat bij de RDW, mag het voertuig zich niet begeven op de openbare weg.

Als burger heb je niet dagelijks te maken met het kopen van een auto. Maar wanneer je van plan bent om een auto aan te schaffen, is het verstandig om altijd eerst een RDW kentekencheck te laten doen. Zo voorkom je een miskoop. Met de kentekencheck kun je achter technische specificaties van een voertuig komen. Verder kun je RDW gegevens ook vinden bij kentekencheckgratis.nl.