Drie redenen om toch een bootverzekering af te sluiten

Wanneer je overgaat tot het kopen van een boot zijn er uiteraard verschillende zaken waar je aandacht aan zal moeten besteden. Eén van deze zaken heeft betrekking tot het mogelijks afsluiten van een zogenaamde bootverzekering. Voor deze verzekering geldt in eerste instantie dat er geen wettelijke verplichting voor bestaat hier in Nederland. Dat betekent dat je niet zoals bij een auto verplicht bent om altijd minstens houder te zijn van een zogenaamde WA-verzekering. Het feit dat er in Nederland geen sprake is van een dergelijke verplichting zorgt ervoor dat veel mensen hun boot niet laten verzekeren. Dat is dus mogelijk, maar het is nog maar de vraag of dat ook wel echt verstandig is. Wij hebben hieronder in ieder geval alvast drie goede redenen op een rijtje gezet om er alsnog voor te kiezen om een verzekering voor je boot af te sluiten.

Reden 1: Je beschermt je geïnvesteerde kapitaal

Het afsluiten van een bootverzekering mag dan wel niet verplicht zijn, wanneer er zich een bepaald schadegeval voordoet spreekt het voor zich dat de kosten al snel behoorlijk kunnen oplopen. Indien je niet over een passende verzekering beschikt zal jij als eigenaar van de boot uiteraard zelf voor de gemaakte kosten moeten opdraaien. Dat vinden veel mensen logischerwijs bijzonder vervelend. Wil je er zeker van kunnen zijn dat je jouw kapitaal op het water op een optimale manier kan beschermen? Dan is het altijd een goed idee om een verzekering af te sluiten. Let wel, hou er rekening mee dat de WA-verzekering ook bij boten alleen de schade dekt aan derden.

Reden 2: In andere landen is zo’n verzekering wel verplicht

Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze een boot kopen om er vervolgens mee op reis te gaan. Elke zomer opnieuw kan er dan een bepaalde zomerse bestemming worden aangedaan in Europa. Populaire vakantielanden op dit vlak zijn Italië en Spanje, maar ook Griekenland en Kroatië scoren ontzettend goed onder mensen die eigenaar zijn van een boot. Voor al deze landen geldt echter dat ze nog iets met elkaar gemeen hebben. Houder zijn van een bootverzekering is er namelijk verplicht.

Heel wat mensen die boot kopen vermoeden dat het niet verplicht moeten afsluiten van een bootverzekering iets is wat geld voor alle landen in Europa. Dat is dus niet het geval. Ben je dus van plan om regelmatig naar het buitenland te reizen met je boot? Dan is het zonder meer altijd de moeite waard om ervoor te kiezen om een verzekering voor je boot af te sluiten.

Reden 3: Een bootverzekering hoeft helemaal niet duur te zijn

Een algemene misvatting die vandaag de dag nog steeds bestaat over de bootverzekering is dat het een zeer dure verzekering zou zijn. Dat is niet het geval. In eerste instantie kan je zoals reeds aangegeven een keuze maken uit verschillende soorten bootverzekeringen. Dat betekent dat je bijvoorbeeld kan kiezen voor een gewone WA-verzekering waarmee de potentiële schade aan derden kan worden gedekt. Wil je graag een uitgebreidere verzekering afsluiten? Dan is dat natuurlijk eveneens mogelijk. In principe maak je de verzekering voor je boot dus met andere woorden zo duur als je zelf wil. Dat maakt ze toegankelijk voor ieders budget.