Dit moet je regelen als je op jezelf gaat wonen
Ga je op jezelf wonen? Gefeliciteerd! Dit is een tijd waarin je veel over jezelf gaat leren. Voordat het zover is moet je een aantal dingen regelen. Zo kan je relaxt genieten van je eigen plekje.
Sluit verzekeringen af
Afhankelijk van wat voor woning je krijgt zijn er diverse dingen die je moet regelen. Bij alle woningen heb je een inboedelverzekering nodig. Met een inboedelverzekering verzeker jij jouw spullen in je huis. De hoogte van de verzekering is afhankelijk van welke verzekering je kiest. Ook zijn er diverse keuzes qua wanneer je precies verzekerd bent. Als je ook graag wilt dat je spullen buitenhuis verzekerd zijn kan je hiervoor een aanvullende verzekering aanschaffen. Een andere verzekering die je mogelijk moet regelen zijn een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Sommige woningcoöperaties stellen dit als eis. Met deze verzekering ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan andermans spullen. Je kunt zelf nog kiezen voor een arbeidshulpverzekering. Hiermee kan jij eventuele rechtszaken vergoed worden met betrekking tot bijvoorbeeld je woonzaken of werk. Waarvoor je verzekerd is hangt af van de keuzes die je maakt binnen je verzekering.
Check welke abonnementen je moet nemen
Bij abonnementen kan je denken aan een televisie, internet of vaste telefonie abonnement. Kijk je weinig of geen live tv en gebruik je vooral je mobiele telefoon? Dan is het slim om alleen een abonnement voor internet af te sluiten. Voordat je een abonnement kunt afsluiten moet je bedenken bij welke provider je dit wilt afsluiten. Met de grote keuze van providers wordt je keuze erg lastig gemaakt. Gelukkig kan je makkelijk prijsvergelijken van providers. Vind je duurzaamheid belangrijk? Kies dan voor een provider waarbij je internet via glasvezel krijgt. Dit is een stuk duurzamer, omdat er minder energie en isolatiemateriaal voor wordt gebruikt.
Gas en elektriciteit
Steeds meer huizen maken geen gebruik meer gas. Dit is een stuk goedkoper en ook beter voor het milieu. Als je huis nog op gas werkt kan je het best een aanbieder zoeken die gas en elektriciteit voor je regelen. Het is niet praktisch als je hiervoor aparte aanbieders kiest. Wil je desondanks toch geen gas gebruiken? Dan kan je een elektrische kookplaat aanschaffen. Voor een grote elektrische kookplaat is er vaak geen aansluiting. Deze kan je laten plaatsen in overleg met je huisbaas. Een andere optie is te kiezen voor een elektrische kookplaat die je kunt aansluiten aan een normaal stopcontact.
Lees altijd je huurcontract goed door. Hier kan je lezen welke verzekeringen je verplicht bent om af te sluiten. Zorg ervoor dat je dit al hebt geregeld voordat je gaat verhuizen, zodat je niet achteraf grote kosten of boetes krijgt.