goud

Goud verkopen? Hier moet je op letten

Stel: je hebt door een erfenis ineens een doos vol oude sieraden, horloges en trouwringen in huis staan. Dat is niet eens zo’n ondenkbaar scenario; Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om het dragen van gouden sieraden en juwelen naar speciale gelegenheden of zondag naar de kerk. Er zijn dus in Nederland talloze families waar nog oude sieraden, spelden of zakhorloges liggen. En stel dat je overweegt die doos te laten taxeren, en misschien wel wil verkopen. Dan wil je natuurlijk wel de beste partij vinden, die voor jou de beste prijs biedt. En er zijn nog wel andere factoren die een rol spelen in het krijgen van een goed gevoel bij een opkoper van jouw familiegeschiedenis. In dit artikel gaan we wat verder in op waar een goede goudkoper aan moet voldoen, zodat jij en jouw familie met een goed gevoel kunnen goud verkopen.

goud

De goudhandel is wereldwijd erg groot, en de laatste jaren is dit vak mede door het internet nog meer uitgedijd. Er zijn duizenden websites en apps beschikbaar, en de ene goudhandelaar lijkt een nog betere prijs te bieden dan de ander. Gelukkig kunnen we – juist door de hoeveelheid van aanbieders – een snelle schifting maken, want de rotte appels vallen sneller op dan voorheen. Dus waar moet een partij aan voldoen, zodat jij jouw goud met een gerust hart kunt verkopen? Hieronder vijf belangrijke eigenschappen om op te letten:

1. Transparante website

In je zoektocht naar een goede partij om jouw goud aan te verkopen zul je waarschijnlijk op internet beginnen. Het is daarom goed om te kijken naar het eerste uithangbord van een bedrijf: de website. Ziet een website er te schreeuwerig uit, met spotprijzen en aanbiedingen? Dan is het duidelijk dat de aanbieder te graag (snel) geld wil verdienen, en dat zegt een hoop over het motief van de handelaar. Verder is het essentieel dat een goud koper op zijn of haar website de actuele goudprijs vermeldt. Deze is 24 uur per dag overal op internet te vinden, maar een betrouwbare handelaar zal dit dan ook graag op voorhand netjes met jou willen communiceren. Dat heeft ook te maken met integriteit en ethiek. En dat hebben veel betrouwbare goudhandelaren extra hoog in het vaandel staan.

2. Contactmogelijkheden

Een betrouwbare handelaar zal op zijn website meerdere contactmogelijkheden aanbieden; in mijn ervaring zijn de echt goede partijen altijd bereid om even te bellen, of zelfs fysiek tekst en uitleg te geven. Goed bereikbaar zijn (het liefst per telefoon) laat ook zien dat ze niets te verbergen hebben omdat ze makkelijker traceerbaar zijn. Je zult merken dat malafide praktijkjes liever al hun communicatie per mail laten verlopen (waar ze natuurlijk niet op hoeven te reageren als dat niet willen) en dat onbetrouwbare partijen vaak geen adres of naam vermelden op hun website. Logisch – want ze willen niet gevonden worden als ze iemand hebben bedrogen.

3. Fysieke locatie

Dat brengt ons logisch op het derde punt van aandacht: een betrouwbare handelaar heeft vaak een fysieke locatie waar je heen zou kunnen met een vraag. Er zijn bijvoorbeeld handelaren actief die naast hun goudhandel ook een juwelierszaak, antiekzaak of pawn shop hebben. En dat soort mensen moet je hebben. Zij zijn namelijk meestal vooral bezig hun werk goed te doen, en zijn over het algemeen – door hun andere business – minder afhankelijk van snel veel geld verdienen. Dus heeft een handelaar een fysiek adres? Dan is dat een heel goed teken.

4. Tijd en aandacht

Inhakend op bovenstaand punt, is tijd en aandacht een vereiste. Jij komt namelijk niet om een paar sokken te verkopen. We hebben het hier over goud, met een hoge waarde, maar vaak ook met een hoge emotionele waarde. Daar mag niet te lichtzinnig over gedaan worden door een potentiële koper. Als iemand echt een vakman of -vrouw is, heeft hij of zij oor voor jouw verhaal, en maakt diegene tijd om jou rustig uit te leggen wat de stappen en consequenties zijn.

5. Integriteit

En dan het allerbelangrijkste punt: integriteit. Een betrouwbare koper zit vaak al jaren in het vak, en is vaak op meerdere gebieden binnen de goudhandel actief. Handelaren in goud hebben van oudsher integriteit hoger in het vaandel staan dan mensen in andere werkgebieden, juist vanwege de hoge waarde van goud en de emotionele waarde die er vaak bij betrokken is. Een betrouwbare handelaar zal eerlijk zijn over de goudprijzen, zal willen luisteren naar je verhaal en je vooral een goede, eerlijke prijs willen bieden voor jouw kostbaarheden.

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om sterker in je schoenen te staan als goud verkoper. Er is alvast een betrouwbare goudhandelaar die ik je aan kan raden: www.contant-inkoop-goud.nl/.